Biz Yanlış Bir İş Yapmıyoruz

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Biz gerçekten yanlış bir iş yapmıyoruz. Ülke için, çevre için, ekonomi için güzel işler yapıyoruz ve belediyelere de bugüne kadar çok ciddi katkılar sunduk.” dedi.

HALİL YATAR

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, zor şartlarda çalıştıklarını ve herhangi bir güvencelerinin olmadığını ifade etti. Recep Karaman, yeni çıkacak ‘0 atık’ yönetmeliğiyle birlikte kendilerine bir güvence ve serbest meslek statüsü istediklerini söyledi. Sokaklarda çok zor şartlar altında günde 16-17 saat çalıştıklarının ve güvencelerinin olmadığının altını çizen Karaman, “Bu işin toplayıcılar için çok ciddi bir kazancı yok. Günlük 70-80 TL gibi bir ücretle evimizi geçindirecek kadar biz kazanç söz konusu. İşin ülke ekonomisine ve çevreye katkısı çok daha ciddi boyutlarda. Toplayan için günlük geçim başka bir şey değil.” dedi.

“Biz yaptığımız işin ekonomiye olan katkısına bakılsın istedik”
Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Dernek olarak yaklaşık 4 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Sokaklarda atık kağıt topluyoruz ve buradan kazancımızı sağlıyoruz. Kazancımızı sağlarken çok zor şartlar altında çalışıyoruz. 2700 üyemiz var. Hiçbir sağlık güvencemiz yok ve sahada da herhangi bir güvencemiz yok. Zaman zaman belediyelerle sorunlar yaşıyoruz. Belediye ekipleri bir anda el koyabiliyor topladıklarımıza ve ‘Çekçek’ dediğimiz araçlara. Böyle olunca da ister istemez büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Biz yaşadığımız sıkıntıları anlatarak bu sektör için verdiğimiz çabamızı ve ekonomiye kattığımız değeri anlatmak için bu derneği kurduk. İşin ekonomiye olan katkı boyutuyla bakılmasını istedik. 3 yılın sonunda Türk-İş ile bazı çalışmalar yaptık. Türk-İş Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay’da bize destek oldu. Dergi çıkartarak bizim sesimizi duyurdu. Bizim başlattığımız mücadele diğer illerde de ses getirdi. Diğer illere de seçimden sonra şubeler açacağız.” şeklinde konuştu.

“Ülke için, çevre için, ekonomi için güzel işler yapıyoruz”
“Biz gerçekten yanlış bir iş yapmıyoruz.” diyen Karaman sözlerine şöyle devam etti:
“Ülke için, çevre için, ekonomi için güzel işler yapıyoruz ve belediyelere de bugüne kadar çok ciddi katkılar sunduk. Nasıl katkılar sunduk derseniz, belediyelerin yapması gereken işi bizler yapıyoruz. Başka bir deyişle belediyelerin bir ayıbını da biz örtüyoruz. Çünkü bu atıkları toplayıp ayrıştırmak belediyelerin işi ama hiçbir belediyenin ve şirketin toplayamayacağı atıkları bizler topluyoruz ve ayrıştırıyoruz. Sokaklarda güvencesiz, zor şartlarda, bazen saldırılara uğrayarak atık topluyoruz. Bugüne kadar bu işi sahiplenen çıkmadı doğru düzgün. Bu adamlar kim, niye bu işi yapıyor? Bu adamlara sahip çıkalım! Diyen kimse olmadı. Belediyelerin artık bu işi sahiplenmesi lazım. Sokaklardaki bu atıkları belediyeler toplamak istiyorsa bizler bu işin olmazsa olmazıyız. Belediyeler bu iş için çok ciddi bütçeler ayırıyor. Bu yerel seçimlerden sonra artık işin bu boyutuyla görülmesini istiyoruz. Bizlere toplayamazsınız diyerek el konuluyordu dediğim gibi. Buna yasal mevzuatı dayanak olarak gösteriyorlardı. Çevre Bakanlığının koyduğu yönetmeliği koyuyorlardı.
Saldırı arada oluyor. 2008-2009 yıllarında çok ciddi saldırılara uğradık zabıtalar tarafından. Komalık olan arkadaşlarımız oldu. Bir yılın sonunda bu olayları belediyelerle görüşerek çözdük. Arada sıkıntı olduğu zaman iletişime geçerek en azından kavgasız gürültüsüz sorun çözüyoruz.”

Sosyal güvenliğimizi almamızın ilk adımı olacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çıkartacağı yeni yönetmelikle kendilerine de bir güvence verileceğinin bakanlık tarafından beyan edildiğini ifade eden Karaman, “Yeni çıkacak yönetmelikte bize bir güvence verilirse ki verileceğini Çevre ve Şehir Bakanlığı beyan etti. Çıkacak yeni yönetmeliğin adı ‘Sıfır atık yönetmeliği’. Bu yönetmelikte toplayıcıların da belediyelerin ekiplerine entegre edilmesinin önü açılacak. Başka bir deyişle bugüne kadar toplamamız ve topladığımız atıkları satmamız yasaktı şimdi böyle bir engel olmayacak. Bizim şu anda bir sigortamız yok, sokaklarda hiçbir güvencemiz olmadan çalışıyoruz ama bu yönetmeliğin çıkmasıyla birlikte bir iş tanımımızın olmasıyla bizler de güvencelerimizi yapacağız. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla görüşmeler yürüterek çözeceğiz. Serbest meslek statüsünün tanımlanmasıyla sosyal güvenliğimizi alacağız.” dedi.

Toplumun bize güven duyması en büyük kazancımız olacaktır
Toplayıcıların çok ciddi paralar kazanmadığını ama yaptıkları işle ülke ekonomisine ve çevreye çok ciddi kazanç sağladıklarını ifade eden Karaman, “Bu işin toplayıcılar için çok ciddi bir kazancı yok. Günlük 70-80 TL gibi bir ücretle evimizi geçindirecek kadar biz kazanç söz konusu. Ülke ekonomisine ve çevreye katkısı çok daha ciddi boyutlarda. Toplayan için günlük geçim başka bir şey değil. Biz toplayıcılar arasında bir sistem oturtmuş durumdayız. Kimse birbirinin bölgesinde toplamaz. Atıyorum ben Kızılay’da topluyorsam başka bir yerde toplamam. Başkası da gelip benim bölgemden toplamaz. Güvence aldıktan sonra sayımız artar mı azalır mı bilmem ama işin o tarafında değiliz. Bizimde üstümüze giyebilecek üniformalarımızın, toplumsal bir statümüzün olması, toplumun bize güven duyması bizim en büyük kazancımız olacaktır diye düşünüyoruz.” söyleminde bulundu.

Toplumun bize bakışı pozitif
Toplumun kendilerine karşı bakışının olumlu olduğunu ve belediyelerle yaşadıkları sorunlarda halkın yanlarında olduğunu belirten Karaman, “Bize toplum tarafından olumlu tepkiler var. Hırsızlık yapmadığımız için kimseden bir talepte bulunmadığımız için bize karşı toplumdan olumlu tepkiler geliyor. Biz işin kolayına kaçmıyoruz en zorunu yapıyoruz. Alnımızın teriyle evimize ekmek götürüyoruz. Bunun için toplumun büyük kısmı ve esnaf ile olan diyaloglarımız çok iyi düzeyde diyebilirim. Çoğu esnaf atıklarını belediyelere değil bizlere verir. Çünkü belediye ekipleri esnafın istediği saatlerde gelmez, büyük çöpleri alır küçükleri bırakır. Esnaf belediyeyle sorunlar yaşadığı için atıklarını belediyeye vermez. Bizleri tercih eder. Biz esnafın istediği saatte gider atıklarını toplarız. Bu nedenle toplumun bize bakışı pozitif. Çıkan haberlere bakarsanız da bunun böyle olduğunu görürsünüz. Zabıta ekipleri ile her sorun yaşadığımızda toplum bizden yana tepki gösterdi. Hırsızlar dururken bu arkadaşlardan ne istiyorsunuz şeklinde bizlerin yanında olduklarını beyan etmekten çekinmediler. Zaten belediyelerin bizlerin üzerine çok fazla gelmemesinin nedeni de toplumun tepkisinden çekinmeleridir diyebilirim. Baskı dönemlerinde halk çok ciddi tepki gösteriyor. Mersin’de geçtiğimiz günlerde bir zabıta ekibi toplayıcı bir çocuğu döverek çekçekini elinden aldı ve sosyal medyada çok büyük tepkiler aldı. Belediye Başkanının telefonları susmadı ve en sonunda bir açıklama yapmak zorunda kaldı.”  ifadelerini kullandı.